Luc Branckaerts en Wim Kuijl nu ook in Zolder

Admin | 22-05-2024 - 16:37
Met het New Race Festival was de Belcar Historic Cup ‘powered by St. Paul’ aanbeland bij het tweede raceweekend of de derde en vierde manche van het kampioenschap. Gezien de Corvette C4 ZR1 van Luc Branckaerts en de Ford Capri 3100 RS GAA Cosworth van Wim Kuijl de snelste wagens waren tijdens de Spa Summer Classic, was het uitkijken of ze deze lijn ook konden doortrekken op het minder snelle tracé van Circuit Zolder. Achteraf bekeken was het verschil met de concurrentie kleiner, maar de bolides van Luc Branckaerts en Wim Kuijl blijven sneller dan de rest. Maar het wordt nog spannend. Ook de concurrentie was afgelopen weekend bijzonder snel en wetende dat de Zolder Historic Grand Prix het eerstvolgend raceweekend is zouden de huidige koplopers wel eens kunnen verrast worden.

Met 43 wagens op de startgrid tijdens het tweede raceweekend van het seizoen mocht promotor BRAVO opnieuw spreken van een mooi en gevarieerd veld. Danny Kerckhof kwam het veld vervoegen met een knappe BMW E46 DTC in platform 4.

Tijdens de kwalificatie was het opnieuw de Corvette C4 ZR1 die de eerste startplaats inpalmde, maar amper 2/10 sec. sneller was dan de Capri RS 3100 Cosworth van Wim Kuijl die zodoende de pole pakte in platform 2. Broer Tim Kuijl bleef met zijn BMW 325i bleef heel dicht in de buurt en was opnieuw de snelste in platform 4 met een derde chrono algemeen. Met een vierde tijd zette Evertjan Alders zijn BMW M5 op de pole in platform 3. Jan Van Elderen parkeerde zijn Sierra Cosworth RS500 op de vijfde startplaats, geflankeerd door de Capri RS 3100 Cosworth van Dieter Kuijl. Een rij verder vonden we de Porsche 911 RSR van gastrijder Peter Stox (platform 5) met naast hem de Porsche 911 van Erik Bruynoghe. Fred Krab (BMW E30 M3) en Eric Nulens (Porsche 964) sloten de top 10 af terwijl we regerend kampioen Luc Moortgat pas terug vonden op de 11de startplaats. De Waaslander vond geen ideale set up en moest dus starten vanop de zesde startrij naast de BMW van het Duo Thaens/Theunissen en net voor de Audi 80 Competition Quattro STW van François Bouillon en de Mazda RX3 wankel van Gust Van Haelst.


Branckaerts en Kuijl ook snel in natte omstandigheden

De eerste race werd verreden op een natte piste die naar het einde van de wedstrijd zou opdrogen. De bandenkeuze tussen full wets en mixed tires was dus niet eenvoudig. Het aantal schuivers was dan ook nauwelijks te tellen. Enkele rijders verloren er een pak plaatsen door zoals Gust Van Haelst en Eric Nulens, Dirk Van Rompuy, Vannieuwenborgh, enz.

Luc Branckaerts verzilverde met zijn krachtige Corvette zijn pole tijdens de start voor de Ford Capri RS 3100 GAA Cosworth. Tim Kuijl was ook schitterend gestart en deed een dappere poging om zijn BMW tussen de koplopers te parkeren, maar moest de rol een beetje lossen. Ondertussen was Bas Van Elderen met een geblokkeerde schakelbak de eerste belangrijke uitvaller gezien zijn Escort MK1 tweede stond in het kampioenschap platform 1 voor FIA wagens. Er kwamen ook twee safety cars aan te pas na ondermeer een zwaar contact met Ilaria Stalliviere die met haar Clio Williams een tollende BMW 325i van Peter Dieleman niet meer kon ontwijken. Een mooi duel zagen we voor de resterende podiumtrede tussen Tim Kuijl en de Porsche van Erik Bruynoghe. Deze laatste maakte een kleine slipper, maar zette de scheve situatie opnieuw recht en pakte in de laatste ronde nog Tim Kuijl terug. Hij werd zodoende nog vierde algemeen na de Porsche RSR van gastrijder Peter Stox. Branckaerts kreeg het nog warm toen Wim Kuijl een ultieme aanval op touw zette in de laatste ronde. Het verschil op de meet was amper 17/100 sec. Stox, Bruynoghe en Tim Kuijl sloten de top 5 af, net voor de Audi 80 Competition STW van François Bouillon die voor de eerste maal in de regen de quattro van de 13de naar de 6de plaats loodste. Jan Van Elderen, Fred Krab, Evertjan Alders en Dieter Kuijl maakten de top 10 rond van een moeilijke race op het spekgladde asfalt van Circuit Zolder. Luc Moortgat werd pas elfde en was nog steeds aan het vechten met de set up van zijn Porsche. Branckaerts, Wim, Tim en Dieter Kuijl werden de winnaars in hun respectievelijke platformen. 3, 2, 4 & 1.

Mooi is wel dat er ook altijd strijd is voor het algemeen klassement. Aangezien bvb Branckaerts en Wim Kuijl, Tim Kuijl en Erik Bruynoghe elkaar geen punten kunnen afpakken omdat ze in een ander platform of Belgisch kampioenschap rijden; toch strijden de heren voor ieder plaatsje. Ook in de buik van het peloton zien we dikwijls verhitte duel tussen wagens uit verschillende klassen of platformen.

Opnieuw Branckaerts voor Wim Kuijl, maar de concurrentie houdt de leiders in het vizier

De tweede race van het weekend was bijna een copy van de eerste, maar ditmaal op een droge ondergrond. De uitslag van race 1 bepaalde de startopstelling van race 2. En dus stond de Corvette van Branckaerts opnieuw op de pole, geflankeerd door de Capri Cosworth van Wim Kuijl. In deze volgorde doken ze ook opnieuw de eerste linkse in, gevolgd door Evertjan Alders die een kanonstart maakte, Erik Bruynoghe, Tim Kuijl, Jan Van Elderen, Peter Stox, François Bouillon, Fred Krab en een op revanche beluste Luc Moortgat. Niet veel later kwam de leider in platform, Tim Kuijl binnen met een losgekomen bodemplaat. Hij kon nog verder, verloor drie ronden, maar realiseerde toch nog de tweede chrono in wedstrijd. Door dit oponthoud verliest hij wel veel punten en de leiding in platform 4. Zodoende komt François Bouillon via een eerste zege met de Audi 80 Quattro STW in platform 4 aan de leiding in het kampioenschap. Mogelijk zal Tim Kuijl deze race inbrengen als eerste van de twee verplichte schrapresultaten. Maar het seizoen is nog lang.

Vooraan verraste Jan Van Elderen vriend en vijand door Alders en Bruynoghe voorbij te gaan en het gat met de leiders Branckaerts en Wim Kuijl quasi dicht te rijden. Maar hij moest even later echter zijn Sierra Cosworth RS500 aan de kant zetten toen de benzinepomp verdere dienst weigerde door een defecte relais. Een prul van 20 euro sakkerde Jan Van Elderen achteraf. Ook Evertjan Alders zou de finishvlag niet zien door problemen met de ontsteking op de M5 die alsmaar sneller wordt.

“Ondanks de vooruitgang die we boeken, hebben we de M5 nog steeds niet op het niveau waar ik het wil. Tijdens de eerste race hebben we de regenbanden opgestookt en nu dit. Desondanks zijn we tevreden met de progressie die we telkens boeken. De set up kan beter, maar veel tijd om te testen is er niet. Desondanks is het vermogen wel aanwezig,” aldus de Atrex-piloot.

Ditmaal was Erik Bruynoghe de snelste Porsche op de piste en werd derde algemeen voor merkgenoot Peter Stox en de Audi 80 STW Competition van een verrassende François Bouillon die amper ervaring heeft met deze ex Pirro-bolide. Luc Moortgat deed het een pak beter dan in race 1 en reed van P11 naar P6. Hij werd tweede in platform 3 na Branckaerts. Ben Thaens deed met een zevende plaats en winst in de klasse een goede zaak voor het kampioenschap in platform 4. Hij hield op zijn beurt de BMW M3 van Fred Krab, de Porsche 964 van Eric Nulens (schuiver in race 1) en de Nissan 200SX van Patje Verbelen achter zich. Gust Van Haelst had een moeilijke eerste race na een schuiver en vocht zich een weg terug naar de 13de plaats algemeen en winst in de klasse. Hij moest wel de duimen leggen tegen de BMW STW 320i van Dirk Van Rompuy en de Mercedes 190 AMG 16v van Samuel Verheggen die ondanks een knappe race een gans weekend moest afwerken met een stotterende motor. Juri Vannieuwenborgh ging even de grindbak opzoeken in de Rea-bocht en tikte alsnog als 14de algemeen aan, net voor een knappe Sidney Dieleman die alsnog derde werd in de klasse 3D.

Luc Branckaerts, Wim Kuijl, François Bouillon en Dieter Kuijl wonnen hun respectievelijke platformen 3, 2, 4 & 1 terwijl dezelfde piloten ook de leiders zijn in de voorlopige tussenstand van het kampioenschap.